Kitapsever

Kitapsever / Ece Erdoğuş Levi / 21 Mart 2019

resimlikitaplarınbuyulualemi

Resimli Kitapların Büyülü Alemi

İllüstrasyon dünyası büyülüdür, hele ki söz konusu resimli çocuk kitaplarıysa. Pipp Goodhart’ın yazdığı, Ehsan Abdollahi’nin resimlediği Bir Şişe Dolusu Mutluluk tam da böyle bir kitap. Kitapçıdaki yüzlerce kitap içinde bir anda beni çağırınca, peşinden gitmeden edemedim.

İyi ki de gitmişim, beni yanıltmadı. Çocuk kitaplarında çokça görmeye alıştığımız, hatta artık sıkıldığımız, adeta ‘mış gibi yapan’ çizimlerden farklı olarak, özeni, ayrıntıları ve sunduğu renk skalasıyla evime asmak isteyeceğim türden resimlerle doluydu. Özellikle de bu kitapların okul öncesi çocuklara hitap ettiği düşünülünce, elbette söz kadar görsel dilin hikâyesi de çocukların zihninde yer ediyor. Hatta resimler kimi zaman daha kalıcı olabiliyor, hatta bu kitapta olduğu gibi bazen hikâyenin önüne bile geçebiliyor.

Keza hikâye de anlatım biçiminin netliği, metnin uzunluğunun ekonomikliği ve mesajıyla son derece başarılı kurgulanmış. Hikâye, Pim adında bir çocuğun köpeği Tiddle ile yaşadıkları fakir ama mutlu bölgeden çıkıp dağın ardındaki bereketli topraklarda yaşayanları ve orada kurulmuş pazarı keşfetmeleriyle başlıyor. Pim pazardan alışveriş yapmak isteyince, pazarcı ona karşılığında ne vereceğini soruyor. Pim verecek bir şeyi olmadığını söyleyince, bu kez pazarcı ona, “Geldiğin yerde bizde olmayan bir şey mutlaka vardır,” cevabını veriyor.

Öyle ya kimin daha değerli şeylere sahip olduğu bilenemez ya sonuçta, paranın neredeyse tek ölçüt olarak görülmeye başlandığı bir dünyada bu soru tek başına bile çok kıymetli değil mi? Pim bir an durduktan sonra, “Düşündüm de, bizde sizden daha çok bulunan tek bir şey varsa o da mutluluktur,” diyor. “O zaman bize biraz ondan getir,” diye cevaplıyor pazarcı.

Köyüne dönen Pim hep birlikte şarkı söylenip dans edilen, kahkahalarla gülünen bir anı boş bir şişeye doldurup yeniden pazarın yolunu tutuyor. Şişeyi açtığındaysa sonuç elbette güldürüyor insanları. Ne de olsa ‘mutluluk’ bir eşya gibi oradan oraya taşınamaz ki. Ya da sosyal medya dünyasında her saniye yenilenerek görülen şekliyle, birer maske gibi yüreklere takılamaz ki. Ama insanlar durumu kendi aralarında konuşmaya başlayınca eğlenmeye de başlıyorlar. Ardından şişedeki vaadini tamamlamak adına şarkı söyleyip dans etmeye başlıyor Pim, bu hareketi pazardaki diğer insanlara da sirayet ediyor. Sonuçta hep birlikte mutlu bir anı yaşıyorlar. Bundan sonra zengin topraktakiler sahip olduklarını, fakir olanlarla paylaşmaya başlıyor. Hep birlikte ‘mutlu’ olmanın sırrını ve anlamını keşfetmiş oluyorlar.

Arden Yayınları’ndan yayımlanan Bir Şişe Dolusu Mutluluk, resimli çocuk kitaplarını seven her yaştan küçük, büyük tüm çocukları mutlu edecek bir seçim.